Wat is angst

Iedereen voelt zich wel eens bang, angstig of zenuwachtig. Zenuwen voor een examen, zorgen over de uitslag van een medisch onderzoek, schrikken van een auto die je bijna van de fiets rijdt. Situaties die iedereen kent uit het dagelijks leven.

 

Angst maakt alert

Angst is een emotie die je helpt om te reageren wanneer er gevaar dreigt. Je lichaam komt in een staat van paraatheid. Je hart gaat sneller kloppen, je bloeddruk gaat omhoog, je spieren spannen zich aan, je transpireert en je ademhaling versnelt. Plotselinge en hevige angst, noemen we paniek. Meestal is een gevoel van angst of paniek van korte duur. Het is in principe een normale reactie op een lastige situatie. Het maakt je extra alert en bereidt je zo voor op een mogelijk gevaarlijke situatie. Maar wanneer angst regelmatig voorkomt, langer aanhoudt, heviger is en niet meer in verhouding staat tot dat waar je bang voor bent, is er sprake van angstklachten.

 

Angst of angststoornis?

Veel mensen met angstklachten denken onterecht dat ze de enige zijn die zich zo voelen. Maar liefst één op de vijf mensen lijdt in zijn of haar leven aan een angststoornis. Wat is het verschil tussen ‘gewone’ angst en een angststoornis of fobie? Bij een angststoornis of fobie is de angst heviger en staat deze niet meer in verhouding tot dat waar je bang voor bent. Ook blijft angst langer bestaan en is het gevoel voortdurend op de achtergrond aanwezig. En de angst belemmert je in je dagelijks leven. Een psycholoog, psychiater of huisarts kan beoordelen of je een angststoornis hebt. Zelf kun je kijken of je je herkent in angstklachten.

Soorten angst

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten angst. We bespreken hier kort een aantal veelvoorkomende angsten. Misschien herken jij je in meerdere soorten angst. Dat kan kloppen, want veel mensen hebben last van meerdere soorten angst.

 

Paniek

Paniek is de hevigste vorm van angst. Bij een paniekaanval, word je onverwacht heel erg bang of krijg je een heel onaangenaam gevoel. Dit gevoel wordt binnen een paar minuten heel hevig. Je lichaam reageert plotseling alsof er gevaar is. Je bent bang dat je flauwvalt, een hartaanval krijgt, gek wordt of geen controle meer hebt. Je wilt zo snel mogelijk uit de situatie wegvluchten. Wanneer iemand regelmatig last heeft paniekaanvallen, bang is voor nieuwe aanvallen en/of zijn gedrag aanpast vanwege de angst voor paniekaanvallen, noemen we dit een paniekstoornis. Een paniekstoornis of paniekaanvallen gaan vaak samen met agorafobie oftewel straatvrees. Dan ben je bang om de straat op te gaan of bijvoorbeeld naar plekken met veel mensen te gaan. Je bent bang dat je niet snel weg kunt of dat er niet op tijd hulp is, als er iets met je gebeurt. Paniekaanvallen komen ook voor bij andere angststoornissen of angstklachten. Denk bijvoorbeeld aan gevoelens van paniek tijdens het geven van een presentatie.

 

Specifieke fobie

De meest voorkomende angststoornis is de specifieke fobie. Bij een specifieke fobie ben je bang voor een bepaald voorwerp, dier of situatie. Dit kan van alles zijn. Bij confrontatie met dat wat je eng vindt, kun je in paniek raken en wil je het liefst zo snel mogelijk weg. Een voorbeeld is angst voor spinnen.

 

Sociale fobie

Als je last hebt van een sociale fobie of sociale angststoornis, ben je in sociale situaties bang om negatief beoordeeld of afgewezen te worden door anderen. Verjaardagen, feestjes en vergaderingen ga je bijvoorbeeld het liefst uit de weg. Ook kan het zijn dat je bang bent om te spreken voor een groep.

Piekeren of gegeneraliseerde angststoornis

Als je heel veel piekert over allerlei zaken en dit maar niet los kunt laten, heb je misschien een gegeneraliseerde angststoornis. Deze mensen slapen ook vaak slecht, doordat ze ’s avonds en ’s nachts veel piekeren.

 

Hypochondrie

Bij hypochondrie of ziektevrees ben je bang dat je een ernstige lichamelijke ziekte hebt. Als je iets voelt in je lichaam of iets afwijkends denkt te zien, ben je bijvoorbeeld bang dat je kanker hebt. Je vindt het moeilijk om je gerust te laten stellen door de dokter.

bron:/angst.mirro.nl/soorten-angst/ 

Reageren of je hart luchten?

Heb je een (persoonlijke) vraag of zou je graag eens je hart luchten? Je mag ons bellen, maar je kunt ons ook mailen. Zie onze maatjes hier onder . Het spreekt vanzelf, dat je bericht vertrouwelijk behandeld wordt.