Verdriet verwerken met behulp van deze 6 adviezen

Om deze fase goed te doorstaan, is het belangrijk de gebeurtenis te accepteren. Vergeet niet dat je overleden dierbare zou willen dat je gelukkig bent. Probeer jezelf zoveel mogelijk bezig te houden en veel tijd door te brengen met familie en vrienden.

 

Een dierbare verliezen en met dit verlies leren leven is een van de moeilijkste beproevingen waar we in dit leven mee kunnen worden geconfronteerd. Het moeten accepteren dat degene waarvan we houden niet meer lichamelijk bij ons aanwezig is, is een klap voor ons idee van de realiteit. We raken verward en raken bijna altijd in lange periodes van depressie en bedroefdheid.

 

We gaan allemaal op een andere manier om met het overlijden van een dierbare. Het hebben van een goede steunkring kan de sleutel zijn tot het leren leven met de pijn van dit verlies. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat steun vanuit je omgeving en een gezonde leefstijl je kunnen helpen je verdriet te verwerken met de tijd. Afhankelijk van de impact die het overlijden van een dierbare kan hebben en de persoon die hiermee te maken krijgt, kan het verwerkingsproces soms maanden tot wel jaren duren.

 

Het is belangrijk te weten dat verdriet zowel emotionele als lichamelijke symptomen kent. Mensen in de rouw hebben meestal last van extreme vermoeidheid, verminderde eetlust en een verminderde seksdrang. Als het rouwproces voor jou ingewikkelder is en naast met depressie ook gepaard gaat met andere symptomen, zou je een professionele psycholoog moeten raadplegen. Samen kunnen jullie dan bepalen op welke manier je je verdriet het beste kunt verwerken.

 

Als jij momenteel door de moeilijke periode gaat waarin je een dierbare bent verloren, dan kan onderstaand advies je misschien helpen dit verlies te accepteren en je leven weer op de rails te krijgen.

 

Tijd

De tijd heelt alle wonden. Sommige mensen hebben wat meer tijd nodig dan anderen. Toch is het voor iedereen belangrijk om te onthouden dat het tijd kost om te leren aanvaarden dat iemand er niet meer is en dat we verder moeten gaan met ons leven.

 

Accepteer dat het niet erg is om te rouwen

 

De pijn die je voelt na het verliezen van een dierbare is onvermijdelijk en kan gepaard gaan met emoties waar je lichamelijk onwel van kunt worden. Dit is echter een normaal onderdeel van het proces en kan geleidelijk aan overwonnen worden. Probeer bij het doorstaan van deze pijnlijke fase de mensen om je heen of jezelf geen schuld toe te wijzen of je gevoelens te onderdrukken.

 

Uit je gevoelens

Er is altijd wel iemand die bereid is een luisterend oor te bieden en de pijn van de afwezigheid van een dierbare met je te delen. Een manier om te accepteren dat een dierbare er niet meer is, is door te praten over wat er gebeurd is en over alle emoties die met deze gebeurtenis gepaard gaan. Hierdoor zul je sneller in staat zijn de gelukkige herinneringen die je met je dierbare hebt te omarmen. Door gevoelens van verdriet en frustratie te onderdrukken, kun je geïsoleerd raken, waardoor je verdriet groter zal worden en je de mensen die je willen steunen van je afduwt.

 

Onthoud dat het leven doorgaat

Hoewel het verlies van een dierbare zo pijnlijk kan zijn dat je de zin om verder te gaan met je leven geheel kunt verliezen, blijft de werkelijkheid zo dat het leven doorgaat en dat er andere mensen zijn die je misschien nodig hebben. Denk aan je dierbare die altijd het beste met je voorhad en probeer manieren te vinden om, ondanks zijn/haar afwezigheid, gelukkig te zijn. Ga opzoek naar nieuwe activiteiten waar je plezier uit haalt, breng tijd door met familie en vrienden en wijd alles wat je bereikt aan de persoon die niet meer bij je is. Al deze dingen zullen je helpen je depressie en verdriet achter je te laten.

 

Let op je gezondheid en de gezondheid van je familie

De intense pijn die veroorzaakt wordt door het verlies van een dierbare kan ervoor zorgen dat je vergeet te letten op belangrijke dingen als goede voeding, regelmatige beweging en andere gezonde gewoontes die de kwaliteit van je leven verbeteren. Het is belangrijk om deze gewoontes te herstellen en in stand te houden, want ze kunnen je namelijk helpen de depressie te verzachten en ernstige ziektes te vermijden.

 

Steun je familie

Hoewel je waarschijnlijk ontzettend veel pijn voelt, is het goed te onthouden dat je niet de enige bent die lijdt onder het verlies van je dierbare. Misschien hebben je familieleden of vrienden ook behoefte aan steun. Door klaar te staan voor anderen zul je jezelf ook beter gaan voelen. Je familie en vrienden moeten ook herinnerd worden aan de gelukkige momenten die ze met hun dierbare hebben meegemaakt en aan het gegeven dat deze momenten altijd in hun hart zullen voortbestaan.

 

Bron: https://gezonderleven.com/verdriet-verwerken-behulp-6-adviezen/

 

 

 

Kort verdriet

Deze emotie uit zich meestal bij depressie, nervositeit en somberheid. Mensen voelen zich dan erg slecht en zien vaak alles figuurlijk grijs of zwart. Het lukt niet om bepaalde zaken te relativeren en men zit "niet lekker in zijn vel". Men noemt dit ook wel lichte pijn.

 

Neutraal verdriet

Deze emotie uit zich meestal bij teleurstelling, boosheid en angst. Dit gebeurt meestal na een vervelende ervaring of als er ruzie is geweest. Soms voelen mensen zich erg angstig en krijgen een visioen, soms zien ze dan angstige beelden die gepaard gaan met nachtmerries. Dit komt doordat zaken moeten worden verwerkt. Men noemt dit ook wel lichte tot zware pijn.

 

Lang verdriet

Deze emotie uit zich meestal bij afschuw, nijdigheid, faalangst en driftbuien die vaak gepaard gaan met zwaar verdriet. Meestal gaat het dan over pesterijen, bedreiging of liefde die verandert in haat. Het komt ook voor bij iemands overlijden als die persoon je dierbaar was. Dit gebeurt vooral als mensen iets schokkends hebben meegemaakt zoals geweld, moord, terrorisme, vandalisme en andere dreigementen. Mensen hebben dan zoveel pijn dat ze het nooit meer vergeten en niet aan verwerking toe komen. Men noemt dit ook wel zware pijn.

 

Bron: wikipedia

Reageren of je hart luchten?

Heb je een (persoonlijke) vraag of zou je graag eens je hart luchten? Je mag ons bellen, maar je kunt ons ook mailen. Zie onze maatjes hier onder . Het spreekt vanzelf, dat je bericht vertrouwelijk behandeld wordt.