Pesten

Pesten is een probleem dat aandacht verdient. In Nederland worden er wekelijks zo'n 330.000 kinderen het slachtoffer van pesten.

Pesten is een vorm van zinloos geweld. Plagen en pesten worden vaak door elkaar gehaald. Plagen gaat tussen twee mensen die elkaar aankunnen. De geplaagde kan zich verdedigen als dat nodig is. Het geplaag duurt meestal kort en is vriendelijk of zelfs grappig bedoeld.

 

We spreken over pesten als één van de twee kinderen zich niet of moeilijk kan verdedigen. De pester heeft alle macht. Pesten komt steeds weer terug en is kwetsend bedoeld

 

 

Informatie over pesten

Wist je dat…

… in Nederland 330.000 kinderen iedere week worden gepest! 

… 27% van alle kinderen op de basisschool zegt dat ze wel eens gepest worden. Dat zijn 6 tot 8 kinderen in elke klas!!

… 4% van alle kinderen op de basisschool zelfs meerdere malen per week worden gepest. Dat is in elke klas wel één kind!

 

Meestal zijn er bij pesten drie partijen, namelijk:

 • De pesters/ de pestkop: Dit zijn vaak leerlingen die hun boosheid en woede af moeten reageren en niets anders weten te bedenken dan pesten.
 • De zondebok(ken), het slachtoffer(s): Dit zijn kinderen die gepest worden.
 • De meelopers: Dit zijn kinderen die niets durven te zeggen omdat ze bang zijn zelf het slachtoffer te worden. Deze zogenaamde partij is niet neutraal, want zij kiezer ervoor niets te doen om het pesten te stoppen. Je zou ze zelfs ook pesters kunnen noemen!

 

Wat is pesten?

Pesten is niet alleen iemand slaan of schoppen (lichamelijk geweld), maar ook iemand geestelijk pijn doen (psychisch geweld). Je bent bang, wordt uitgescholden of buitengesloten. Maar ook de dreiging dat je geslagen kan worden, kan iemand angstig en onzeker maken. 

Psychisch geweld kan soms zelfs erger zijn dan lichamelijk geweld. Bedreigingen, beledigen of doodzwijgen, het kan iemand wanhopig en gefrustreerd maken. Je wordt onzeker, hebt minder vertrouwen in jezelf en het wordt ook moeilijker om anderen te vertrouwen. Dit nare gevoel werkt vaak nog lang door, ook als het pesten al gestopt is. In het ergste geval ziet een slachtoffer zelfs de leuke dingen in het leven niet meer!

 

Een buitenstaander kan niet altijd aan iemand zien dat hij/zij uitgescholden of buitengesloten wordt. Sommige gepeste kinderen willen dit aan niemand vertellen. Maar als anderen dit niet weten, kunnen ze je niet helpen om het pesten te stoppen. Daarom is het zo belangrijk dat je er toch altijd met iemand over praat. Iemand die je vertrouwt. Dit kan je vader of moeder zijn, je opa of oma, juf of meester. Of misschien vertel je het liever aan een vriend(innetje). Je kunt natuurlijk ook de kindertelefoon bellen. 

 

Vergeet nooit: er is altijd iemand die je kunt en wil helpen! Als je niets doet, gaat het pesten door. Dus laat je zelf horen!

 

Informatie over digitaal pesten.

 

Digitaal pesten is het pesten via de computer (internet) of via de telefoon. Over deze vorm van pesten wordt de laatste tijd veel geschreven. Dit komt omdat kinderen veel makkelijker aan een computer of telefoon kunnen komen dan vroeger. Omdat je op een eenvoudige manier anoniem kan blijven, weet het slachtoffer niet wie er pest. Digitaal pesten is dus een erg laffe vorm van pesten.

 

Tips hoe je met pesten om kunt gaan

 

Kom voor jezelf op! 

Als je wordt gepest kan dat je veranderen: je wordt onzeker, voelt je alleen. Daar is het pesters vaak juist om te doen; zij pesten en jij verandert daardoor. Zo kunnen zij heel gemakkelijk doorgaan met pesten. Dus probeer het de pesters zo moeilijk mogelijk te maken. Hoe? Kom voor jezelf op! Zeg dat het geen zin heeft om jou te pesten, want dat verandert echt niet hoe je eruit ziet of wie je bent. Zoek kinderen of mensen op die je kunnen helpen. Als je samen met anderen bent, geeft dat de pester minder macht.

 

Schrijf op wat je tegen de pester wilt zeggen

Als je even niet meer weet wat of hoe je iets moet zeggen, dan geeft dat niks. Vaak schiet je vlak erna iets te binnen wat je graag terug had willen zeggen. Dan je denk je bij jezelf: “Waarom heb ik dit net niet gezegd?” Schrijf het op en draag dat papiertje bij je. Zo maak je een lijstje met allemaal dingen die je kunt zeggen als er weer gepest wordt. Dan ben je als het ware ‘gewapend met woorden’.

 

Vertel het altijd aan je juf of meester

Vertel altijd je juf of meester dat je wordt gepest. Hij of zij zal proberen om dit op te lossen. Bijvoorbeeld door te praten met de pester, of zelfs met de hele klas. Mocht dit niet helpen en gaat het pesten gewoon door, zeg dit dan steeds weer tegen de juf of meester! Hij/zij kan soms niet zien of merken dat het pesten nog doorgaat. Dus vertel het iedere keer. Alleen dan kan je juf/meester jou helpen.

 

Vertel het ook altijd aan je ouders 

Vraag ook altijd je ouders of zij je kunnen helpen. Misschien dat je ouders vroeger ook zoiets hebben meegemaakt. En hebben ze daardoor goede tips voor je… 

Ook kunnen ze je troosten als het even tegenzit. Even je verhaal kwijt kunnen, kan al een verschil maken.

 

Schrijf je verhaal op in een dagboek 

Als er even niemand is om je verhaal aan te vertellen, dan kun je ook alles van je af schrijven. Houd een dagboek bij. Beschrijf elke keer wat er gebeurd is, hoe jij reageerde op het pesten, hoe andere klasgenoten reageerden, hoe je je voelde toen er gepest werd, enz. Zo’n dagboek is ook handig als je met je ouders of leerkracht wilt praten, maar de woorden willen niet komen. Geef hen dan het dagboek of een deel ervan. Vergeet niet om ook de leuke dingen op te schrijven. Gebruik bijvoorbeeld 2 kleuren. Dan kun je in 1 keer zien of het uiteindelijk een heel vervelende dag is geweest, of dat er ook een paar leuke momenten waren. Misschien was het zelfs best goed gegaan die dag! Als je deze dingen ook opschrijft, vergeet je in ieder geval niet dat het leven nog steeds leuk kan zijn.

 

Tips voor diegene die pest       

Stop het pesten. Vandaag nog. Begin met je excuses te maken tegen het kind die jij pest.

Vraag je bij jezelf af waarom je nou eigenlijk pest.

Denk na over het verschil tussen plagen en pesten. Wanneer ga je te ver en kwets je iemand als je bijvoorbeeld een grapje maakt.        Bedenk dat je écht niet stoer bent als je pest, wil je dat andere kinderen bang voor je zijn?

Speel niet de baas over andere kinderen, probeer samen te spelen. Dat is toch veel leuker?

Als je merkt dat je ergens boos over wordt, of dat je ongeduldig wordt en wil gaan uitvallen naar een ander, probeer dan tot tien te tellen en rustig te worden in je hoofd en je lichaam. Is het na 10 tellen nog niet over? Loop dan rustig weg, en probeer iets leuks te gaan doen om jezelf af te leiden.         

Je raakt je frustratie niet kwijt als je je afreageert op andere kinderen.

Als je je dan echt af wilt reageren, schrijf dan je gevoel van je af. Dat kan opluchten.       

Praat erover met je ouders, zij kunnen je vast helpen.

Schrijf je goede voornemens en het goede gevoel dat dat je geeft in een brief naar jezelf. Doe deze in een envelop en geef de brief aan je ouders. Als je merkt dat het lastig wordt om deze goede voornemens vol te houden, dan vraag je aan je ouders of zij de brief willen teruggeven. Op deze manier wordt je herinnerd aan je goede voornemens, maar vooral welk gevoel je dat geeft.       Schelden hoeft geen pijn te doen. Maar bedenk wel dat het extra pijn doet als er wordt gescholden met net dat ene gevoelige woord waar je een slechte ervaring mee hebt, bijvoorbeeld kanker. Waarschijnlijk kan ook jij je heel goed voorstellen dat mensen het niet prettig vinden als er wordt gescholden met het k-woord. 

 

Tips voor ouders

Wat kunt u als ouder doen als uw kind gepest wordt?

Het hoge woord is eruit. Uw kind wordt gepest. Als u als ouder goed hebt geluisterd, kunt u samen met uw kind een oplossing bedenken. Het belangrijkste is dat het pesten ophoudt. Bespreek dat ook met uw kind.

 

Denk bij oplossingen aan:

 • Maak in ieder geval duidelijk dat het niet aan uw kind ligt dat hij/zij gepest wordt. Ieder kind is anders en uw kind is goed zoals het is. Een (weerbaarheids of kanjer)training als remedie tegen het pesten geeft als boodschap dat de oorzaak dus toch bij het kind ligt. Een training kan op zijn plaats zijn, maar dan bijvoorbeeld met de hele klas of later, als het pesten achter de        
 • De school op de hoogte brengen.
 • Eventueel de ouder van het pestende kind spreken. Bedenk van tevoren of u in staat zult zijn uw emoties in bedwang te houden. Bij een extra conflict, nu tussen ouders, is uw kind niet gebaat. De school kan eventueel als bemiddelaar optreden.     
 • U zou het pestende kind aan kunnen spreken. Dit zal uw kind niet altijd helpen, omdat het kind dan niet in staat wordt geacht zijn eigen boontjes te doppen en zijn ouders erbij moet halen
 • Samen met uw kind een boek lezen over pesten. Op deze manier zal uw kind merken dat hij/zij niet de enige is die ander       
 • Helpen of stimuleren nieuwe vrienden te      
 • Uw kind helpen om medestanders te vinden, die kunnen helpen het pesten terug te dringen.   
 • Helpen een uitlaatklep te vinden, bijvoorbeeld in de vorm van sporten, hobbies of andere leuke activiteiten.

 

Zoek ook eventueel als ouder zelf steun, bij bekenden, via internet of bij een professional. Het kan emotioneel zwaar als je kind gepest wordt of zelf pest. Het kan dan helpen om er met iemand over te kunnen praten.

 

Wat kunt u als de ouder nog meer doen als blijkt dat het eigen kind is 

Luister naar het kind als het gaat over het pest gedrag      

Straf kan leiden tot agressie naar het slachtoffer toe.

 

 

 

 

 

 


Zinloos geweld

Wat betekent zinloos geweld:

Alle vormen van geweld, behalve geweld dat je moet gebruiken om jezelf of iemand anders uit een levensbedreigende situatie te redden”.

 

Zinloos geweld is bijvoorbeeld:

 • boze motorrijder slaat motoragent 
 • jongen steekt meisje na het niet geven van een snoepje 
 • vader slaat leraar
 • ruiten kapot gooien
 • eieren gooien 
 • vernielingen
 • voetbal kapot steken

Veel kinderen denken dat ze te jong zijn om iets te kunnen doen tegen zinloos geweld, omdat ze daar te jong voor zijn. Maar dat ben je niet want ook jij kunt iets doen aan een veiliger wereld. Een wereld met minder pesten, agressie en geweld om je heen! Bijv: thuis, op school, of bij je sportvereniging.

De stichting tegen zinloos geweld heeft een lieveheersbeestje kozen als symbool tegen zinloos geweld. Het lieveheersbeestje draagt de naam: “LIEVE”

 

Waarom hebben ze een lieveheersbeestje hebben gekozen als symbool “tegen zinloos geweld”

Antwoord: mensen vinden bijv. spinnen, slangen, kevers maar eng en griezelig en een lieveheersbeestje niet. Heb je ooit iemand een lieveheersbeestje dood zien slaan? Lieveheersbeestjes komen gewoon over je huid lopen. Ze bijten niet, steken niet, ze kriebelen alleen maar.

Het lieveheersbeestje staat voor liefde en geluk.

 

Waarom plegen mensen zinloos geweld?

 • om stoer te doen voor hun vrienden
 • drugsgebruik
 • alcohol gebruik
 • psychisch gestoorde mensen
 • mensen die kicken op geweld, die erop uit zijn om ruzie te maken, ze willen gewoon vechten
 • discriminatie
 • irritatie in het verkeer
 • huiselijk geweld
 • spanning tijdens een voetbalwedstrijd bijv.
 • niet tegen kritiek of verlies kunnen
 • ergernis
 • geen goede opvoeding
 • geen goede voeding
 • onveilig voelen
 • zien van verkeerde films, computerspelletjes en televisiebeelden
 • iemand die zich niet aan regels wil/kan houden

4 soorten zinloos geweld

 1. verbaal geweld: met woorden bijv schelden
 2. lichamelijk geweld: slaan
 3. psychisch geweld: pesten
 4. seksueel geweld: aanranding, verkrachting

 

Wat doe je of moet je doen als je zinloos geweld ziet?

 • blijf rustig spring er niet tussen want ze kunnen hun agressie gebruiken!
 • bel de politie 112, als je geen telefoon hebt vraag dan een ander te bellen.
 • probeer mensen om je heen aan te spreken zodat je met zijn allen wat kan doen
 • maak veel herrie zodat anderen kunnen horen dat er iets aan de hand is, roep bijv heel hard brand, daar komen vaak mensen op af.
 • kijk of je het slachtoffer kunt helpen
 • als je geen EHBO hebt leg dan bijv een warme jas over het slachtoffer heen
 • stel het slachtoffer als deze bij kennis is tot rust en zeg dat er hulp op weg is
 • blijf bij het slachtoffer totdat de politie er is
 • vertel de politie wat je hebt gezien, hoe het slachtoffer eruitziet, hoeveelpersonen er bij betrokken waren enz. en wat ze eventueel hebben gedaan.

 

Iemand wordt gepest wat kun je dan doen?

 • gaat het om iemand uit je klas of buurt neem diegene mee naar je groepje
 • ga ermee praten en probeer samen tot een oplossing te komen
 • probeer met de pestkop(pen) te praten
 • praat met de leerkracht, je ouders of iemand die je vertrouwd
 • kijk of er iets is dat het slachtoffer goed kan, vertel hem of haar dat, zodat het slachtoffer zelfvertrouwen krijgt

Bron:http://spreekbeurten.info/zinloosgeweld.html

 

 

Reageren of je hart luchten?

Heb je een (persoonlijke) vraag of zou je graag eens je hart luchten? Je mag ons bellen, maar je kunt ons ook mailen. Zie onze maatjes hier onder . Het spreekt vanzelf, dat je bericht vertrouwelijk behandeld wordt.