Omgaan met kritiek

Voor mij was omgaan met kritiek een heel moeilijk leerpunt.

 

Degenen die me pestten op school leverden constant kritiek op me. Ik hoorde er niet bij. Ze hadden een nieuw woord geleerd op school: derrière.

 

Dat was dan ook hetgeen wat ik altijd hoorde: je hebt een dikke derrière. Ook werd vaak verteld dat ik er niet uitzag. Ik had voor die tijd oudere ouders en zeker niet hip.

Ik had me voorgenomen dat ik geen bril meer wilde en geen broek met wijde pijpen. Je snapt nu zeker waarom ik bijna altijd mijn lenzen draag :-).

 

Met vallen en opstaan heb ik geleerd om te gaan met ‘kritiek’. Ik heb nu geleerd dat het niet altijd kritiek is, het is maar hoe je het ziet.  Voor mij was de belangrijkste stap om met kritiek om te gaan: eerst positief te leren denken. Ik luister nu naar anderen, maar weet dat dit meer over diegene zegt dan over mij. Later ga ik nadenken wat iemand heeft gezegd en of ik hier iets mee kan doen.

 

Bijvoorbeeld afgelopen week kwam er tijdens een receptie een vrouw naar me toe, ze kneep in mijn wang en zei: “je ziet ook niet dat je rimpels krijgt”. Ik keek haar eens goed aan en zag dat zij allemaal rimpels had. Ik wist dus meteen dat ze met haar eigen “rimpels” bezig was, immers anders was ze er bij mij niet over begonnen. Dit was dan positief maar het kan natuurlijk ook omgedraaid zijn.

 

Iedereen krijgt wel eens met kritiek te maken.

 

Hoe beter je in je vel zit of hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je hiermee om kunt gaan. De één zal met het krijgen van kritiek beter kunnen omgaan dan de ander.

 

Waarom vinden we kritiek eigenlijk zo lastig? Kritiek kan vervelend over komen.

 

 

Wanneer iemand je vertelt wat je beter kan doen of wat er zou moeten veranderen, kan je het gevoel krijgen dat je niet goed genoeg bent. Je kan emotioneel worden of boos en onzeker. Je kan in de verdediging schieten of in de ontkenning.

 

Ik werd er vroeger altijd heel erg verdrietig van en kwam vaak huilend thuis. Een positief zelfbeeld heb ik tijdens mijn jeugd niet gehad. In omgaan met kritiek speelt te weinig zelfvertrouwen en/of onzekerheid een rol. We zien kritiek vaak als een ‘aanval’ op ons als persoon en soms voel je je daardoor afgewezen.

Persoonlijk vind ik kritiek niet het juiste woord. Ik vind dat je het beter kan zien als feedback. Feedback klinkt minder oordelend.

 

Tips voor omgaan met kritiek: 

 

Ga niet in de aanval!

 

Luister naar wat iemand te vertellen heeft. Denk er eens goed over na wat je nu raakt. Als het een punt is waar je je wel in kan vinden, kan je het als een verbeterpunt zien. Zo leer je jezelf ook beter kennen.

 

Kritiek kan een leerpunt zijn.

 

Kijk uit dat je kritiek niet automatisch als waarheid aanneemt. Is kritiek onterecht durf dan te zeggen: ‘ik kan me daar niet in vinden of daar ben ik het niet mee eens‘.

 

Vat het niet persoonlijk op

 

Het is moeilijk om het niet persoonlijk op te vatten als iemand kritiek op je heeft, maar probeer eens om een stap terug te zetten van wat er gezegd is en ze te bekijken met een ander gezichtsveld. Wat is wat deze persoon werkelijk wilt zeggen? Gaat het over jou of over hem/haar? Gaat het over jou, is het dan waar?

 

Soms reageren we zo snel op wat er wordt gezegd dat we niet eens beseffen dat de persoon wel eens gelijk zou kunne hebben. Of we reageren zo snel wat we niet beseffen dat het niet eens de moeite waard is om over na te denken!

 

Geloof in jezelf.

 

Indien je weet wie je bent en dat je het waard bent, dan hebben woorden veel minder effect op je. Weet je wat het belangrijkste is? Dat je trouw bent aan je eigen pad en wat anderen van je denken en/of zeggen zou je niet van slag moeten brengen. En, als je trouw aan jezelf bent, kunt u meer open staan voor de woorden van anderen, omdat je weet dat er waarheid in zit of dat het onterecht is dat je er niet eens over nadenkt.

 

Als je onzeker wordt van kritiek.

 

Probeer het niet persoonlijk op te vatten! Zie het als ‘kritiek’ op je gedrag en/of werk maar niet op jou als persoon.

 

Raak niet geïrriteerd.

 

Als je meteen kritiek afdoet als onterecht, kijk je niet naar je eigen zwakheden. Dit zal jammer zijn want je kan van kritiek veel leren. Kijk eens naar jezelf. Waarom zou je perfect moeten zijn?

 

We zijn allemaal mensen en we maken allemaal fouten. Leer ervan.

 

Realiseer dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken.

 

Ieder van ons heeft een uniek perspectief op de werkelijkheid beïnvloed door onze gedachten en ervaringen. Door je kijk op de wereld creëer je verschillende ideeën over hoe dingen zouden moeten zijn. Maakt niet uit hoe hard je ook probeert, je zult nooit in staat zijn om iemand anders zijn idee te veranderen. Je kan alleen jezelf veranderen, niet iemand anders. Als je doet wat goed is voor je en het geeft je een goed over hoe je je gedraagt en/of voelt dan heb  je niemand anders zijn toestemming nodig.

 

Omgaan met kritiek kan een uitdaging zijn, maar het is iets wat we allemaal tegenkomen.  Of je nu goed omgaat met kritiek of niet, je hebt altijd de kans om het transformeren van iets negatiefs naar iets positiefs. Je kunt het beste maken van alles wat het leven op je afstuurt. Zelfs wanneer het lijkt dat het alleen maar negatief is. Als je kritiek tegenkomt, vergeet niet om een stap terug te nemen en na te denken voordat je reageert. Dit geeft je de kans om het sprankje positiviteit dat ligt in elke negatieve kritiek te zien.

 

Bron : https://www.justbeyou.nl/hoe-ga-je-met-kritiek-om/

Reageren of je hart luchten?

Heb je een (persoonlijke) vraag of zou je graag eens je hart luchten? Je mag ons bellen, maar je kunt ons ook mailen. Zie onze maatjes hier onder . Het spreekt vanzelf, dat je bericht vertrouwelijk behandeld wordt.