Hoe hou je kinderen veilig op internet

Je wil je kinderen veilig houden zonder telkens over hun rug mee te kijken naar wat ze op hun computers of online uitspoken? Daar zijn heel wat oplossingen voor. Want tegenwoordig komen kinderen al op heel jonge leeftijd in contact met het internet. Een onderzoek op een Engelse site voor ouders, gaf namelijk aan dat één op acht kinderen al online gaat voor ze twee jaar worden.

 

Het is niet de bedoeling dat je als ‘moderne ouder’ internetpolitie speelt. In plaats daarvan kan je beter je kind opleiden zodat hij/zij het maximum uit de technologie kan halen zonder dat ze blootgesteld worden aan ongewenste sites en andere online gevaren. De snelste en beste methode om dat te bereiken is door enkele eenvoudige afspraken met je kinderen te maken.

 

Verbied je kinderen niet om gebruik te maken van technologie

Kinderen zullen online gaan – wat er ook gebeurt. Doen ze het niet samen met jou, dan gebeurt het wel achter jouw rug op een plaats waar jij geen controle over hebt: bij vriendjes thuis, op school, de bibliotheek, … De beste manier om je kind kennis te laten maken met die digitale wereld is door die wereld samen met hen te verkennen. Alleen… Wanneer begin je daar mee? Op het ogenblik dat ze naar school gaan? Niet echt, nee. Begin er al mee wanneer ze nog niet gaan. Volgens ESET Senior Research Fellow David Harley kan je best gebruik maken van wat hij een rustige, begeleide introductie noemt. Hij zegt: “Ik wil babies niet meteen onbeperkt toegang geven tot dit digitale medium, maar wel dat ze de mogelijkheid krijgen om die wereld te verkennen. Laat ze vragen stellen en praat op constructieve wijze over de dingen die hen bezig houdt. Zo zou je kunnen zeggen: ‘Hier staat dat… Maar denk je dat dit echt waar is?”

 

Betekent dit dat je jouw kinderen paranoia moet maken? Natuurlijk niet: er zijn al meer dan voldoende mensen die angst hebben om computers te gebruiken of online te gaan. Dat neemt echter niet weg dat je ze wel op de werkelijkheid mag wijzen en je eventuele problemen niet uit de weg mag gaan. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat kinderen die vaker online gaan, vaker met de ‘negatieve’ zijde van internet te kampen krijgen MAAR daar ook minder problemen mee hebben.

 

Opletten met webcams

Beschikt jouw pc over een webcam, wees dan voorzichtig. Cybercriminelen gebruiken graag malware (beter bekend als R.A.T. of Remote Access Tools) om hun slachtoffers te bespioneren. Criminelen verkopen zelfs de toegang tot deze huishoudens en worden wel eens ‘ratters’ genoemd. Schakel de webcam uit of haal ‘m weg (wanneer dat mogelijk is) terwijl je kinderen de pc gebruiken. Lukt dat niet, omdat ze bijv. op een laptop werken waar een webcam mee ingebouwd is) kan je altijd de lens van de betrokken webcam altijd overplakken (dat doet bijv. Mark Zuckerberg van Facebook ook). Zorg er verder ook voor dat je antivirus-software up-to-date is. In een blog post (Engelstalig)over de mogelijkheden van Remote Access Tools, schrijft ESET Security Evangelist Stephen Cobb “Hoe ernstig kan malware-infectie eigenlijk zijn? Het korte antwoord: heel erg. R.A.T. – Remote Access Tools – zijn één van de populairste categorieën van “crimeware” die vandaag gebruikt worden.

 

Wees open over cyberpesten

Cyberpesten komt vaker voor dan je misschien verwacht. Zorg er dan ook voor dat je kinderen met deze problematiek veilig tot bij jou kunnen komen en dergelijke gebeurtenissen niet proberen te verbergen ‘omdat jij hen daar al voor gewaarschuwd hebt’.  Vertel ze dat het vaak voorkomt (maar dat dit het natuurlijk niet goed praat) en dat ze nooit op cyberpresters moeten reageren. Net zoals je een spammer negeert zorgt een reactie ervoor dat de cyberpester iemand gevonden heeft die hij kan ‘aanspreken’. In plaats daarvan moeten kinderen de boodschappen afprinten, de verzenders blokkeren wanneer dat mogelijk is en met jou (of een andere vertrouwenspersoon) daarover komen praten. Vandaar dat we enkele tips hebben over cyberpesten.

 

Weet welke toestellen online kunnen

Naast mobieltjes en tablets zijn er natuurlijk ook de games consoles die meestal ook over een webbrowser beschikken – en dus online kunnen. Weet welke toestellen je kinderen gebruiken en weet ook of ze daarmee echt online kunnen of niet. Consoles zoals Xbox of de Nintendo DS beschikken over Parental Control software waarmee je een aantal beperkingen kan inbouwen. Uit onderzoek van de Engelse telecomregulator Ofcom bleek dat slechts 16% van de ouders parental control installeerden op de games consoles van hun kinderen, tegenover 31% voor mobieltjes en 46% op PCs of laptops. Toegegeven: hier op Computertaal zijn we geen voorstander van Parental Control software want die werkt niet altijd, maar kan soms toch wel een aantal zaken opvangen.

 

Wees een vriend voor je kinderen

En dat kan je letterlijk nemen. Bevriend je kinderen op sociale media (bijv. op Facebook) in zoverre dit natuurlijk mogelijk én aanvaardbaar is. Vrienden zijn met je kinderen kan waardevol zijn. Zo kan je volgen met wie ze contacten hebben en zullen je kinderen zich over het algemeen beter gedragen wanneer ze weten dat je in ieder geval een aantal van hun posts ook kan zien. Dat neemt niet weg dat je kinderen bepaalde posts nog altijd verborgen kunnen houden door ze enkel te tonen aan bepaalde groepen (waar jij dan niet bij zit). Ook dat zal je moeten aanvaarden. En reageer ook niet telkens te fel wanneer ze toch iets verkeerd doen. Enkel wanneer het de spuigaten uitloopt kan je daarover op een volwassen (!) manier met hen praten. Ze weten echt wel wat kan en niet kan.

 

Gebruik de ingebouwde controlemiddelen

Heel wat toestellen komen met reeds ingebouwde controlemiddelen die je kunnen helpen je kinderen te beschermen van volwassen inhoud. Apple’s iOS voor de iPhone en de iPad bevat een aantal instellingen die toegang kan beperken gebaseerd op leeftijd, bijv. Zo kan je ook de in-app aankopen blokkeren waardoor je voorkomt dat je verrast wordt door de hoge kosten. Ook andere besturingssystemen hebben hun eigen meegeleverde bescherming.

 

Laat ze niet alleen

Het ergste wat je kan doen als ouder is ervan uitgaan dat je kinderen er wel meer van kennen en dat jij hen toch nooit kan bijbenen. ESET Senior Research Fellow David Harley zegt daarover: “Je moet niet alles kennen, maar kinderen (en jij ook!) zullen veel meer leren wanneer je samen met hen een probleem aanpakt. Zij hebben misschien de technische kennis – en daar is niets verkeerd mee – maar als volwassene heb jij net dat klein beetje meer ervaring om een probleem te kaderen én op te lossen. Technische kennis hebben is één ding: om kunnen gaan met wat je tegenkomt, is iets helemaal anders.”

 

Maak afzonderlijke gebruikersaccounts voor je kinderen

Het is gemakkelijk wanneer iedereen hetzelfde gebruikersaccount gebruikt op een computer of tablet, maar wil je nagaan wie wat doet, is het eenvoudiger om een account te hebben per kind. En wanneer je meer dan één kind hebt, kan je op deze manier ook de regels per kind aanpassen. Ieder kind is net dat klein beetje anders en iedereen aan dezelfde (strengste) regels houden is ook niet altijd eerrlijk. Op diezelfde wijze kan je iedere gebruiker ook toelaten zijn eigen software te gebruiken.

 

Weet welke browser je kinderen gebruiken

Blijkbaar ‘liegt’ meer dan de helft van de tieners tegenover hun ouders over wat ze online doen. Weet dus welke software op je pc geïnstalleerd werd en vooral om welke browsers het gaat. Af en toe eens in Mijn Programma’s kijken zorgt ervoor dat je weet wat er geïnstalleerd werd – en wat niet. Controleer zeker af en toe ook eens hun geschiedenis.

Wanneer je kinderen een ‘geheime’ browser gebruiken of die geschiedenis stelselmatig wissen wil dat overigens niet zeggen dat ze ‘slechte’ dingen doen. Het betekent enkel dat je hier eens samen over moet praten want er is in dit geval toch minstens een vertrouwensbreuk vast te stellen .

 

Blokkeer beledigende sites

Kies voor software die je toelaat om bepaalde sites te blokkeren zonder dat ze bijv. nieuwssites blokkeren die je kinderen misschien voor schoolprojecten nodig hebben. ESET Smart Security laat ouders toe websites in 20 categorieën te blokkeren en om het niveau van deze blokkering aan te passen aan de leeftijd van het kind. De software wordt beschermd door een wachtwoord (dat je dus niet ergens op een papiertje rond de computer laat rondslingeren!). Kinderen kunnen dus geen instellingen wijzigen of de software verwijderen zonder jouw toelating.

 

Bron: http://computertaal.info/2016/09/15/hoe-hou-kinderen-veilig-op-internet/

10 tips om kinderen te beschermen tegen onveilig internet!

Zodra kinderen het internet opgaan is het moeilijk te controleren welke informatie en beelden ze onder ogen krijgen. Hieronder enkele tips om uw kinderen te beschermen tegen onverantwoord surfgedrag.

 

1 Surf samen met uw kind, ga regelmatig samen achter de computer zitten. U kunt leren van uw kind en uw kind leert van u.

2 Maak duidelijke afspraken over internetgebruik en de tijdsduur die het kind achter de computer mag doorbrengen. 

3 Houd goed zicht op de computer en plaats deze indien mogelijk in de huiskamer.

4 Leer uw kind om zorgvuldig met persoonlijke gegevens om te gaan. Altijd toestemming vragen aan ouders om een telefoonnummer, adres of bankrekeningnummer door te mogen geven.

5 Bekijk regelmatig de surfgeschiedenis van het internetprogramma (Chrome, Internet Explorer etc.), zodat u op de hoogte blijft van het surfgedrag van uw kind. Let wel: dit biedt geen garantie, want kinderen kunnen deze geschiedenis wissen.

6 Gebruik een goede virusscanner en zorg dat deze up-to-date blijft.

7 Vertel uw kinderen af te blijven van onbekende software en leer hen voorzichtig om te gaan met het downloaden vanaf onbekende sites

8 Blijf geïnteresseerd in het surfgedrag van uw kind en wijs hem regelmatig op de minder leuke kanten hiervan.

9 Laat weten, vooral bij vervelende ervaringen, er altijd te zijn voor uw kind.

10 Zoek (op internet) naar publicaties en onderzoeken zodat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen van het internet.

 

Bron: https://www.filternet.nl/nieuws/kinderen-op-internet-10-tips-voor-ouders/


Reageren of je hart luchten?

Heb je een (persoonlijke) vraag of zou je graag eens je hart luchten? Je mag ons bellen, maar je kunt ons ook mailen. Zie onze maatjes hier onder . Het spreekt vanzelf, dat je bericht vertrouwelijk behandeld wordt.